English Arabic Chinese (Simplified) Indonesian Malay

 

 • Aidiladha_2018.jpg
 • Daerah_Tanah_1.png
 • kedahmail.jpg
 • KedahApps.png
 • waktubekerja.png
< class="moduletable ">
 • HAD BELIAN NAIK RM 1000

  LANGKAWI 4 Ogos - Kadar pelepasan cukai belian untuk pelancong tempatan yang tinggal di Langkawi melebihi 48 jam dinaikkan daripada RM500 kepada RM1,000.

  Perkara itu diumumkan oleh Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad ketika merasmikan Pusat Khidmat Parlimen Langkawi di Langkawi City di Kuah di sini hari ini.

  "Kita akan benarkan pelancong dari tanah besar yang membeli-belah di Langkawi tidak payah bayar cukai belian barang sehingga RM1,000 daripada RM500 sebelum ini.

  "Namun pengecualian itu tidak termasuk arak dan rokok. Kalau nak beli arak dan rokok kena bayar cukai juga," katanya yang turut meninjau pusat khidmat tersebut.

  Pada majlis itu, beliau yang

  Read More
 • SULTAN KEDAH BERANGKAT KE MAJLIS SAMBUTAN HARI PAHLAWAN

  ALOR SETAR 31 Julai - Sultan Kedah, Sultan Sallehuddin Sultan Badlishah hari ini berkenan berangkat ke Majlis Sambutan Hari Pahlawan Peringkat Negeri 2018 di Tugu Peringatan Jalan Tunku Bendahara di sini, hari ini.

  Keberangkatan baginda diiringi Sultanah Kedah, Sultanah Maliha Tengku Ariff disambut oleh Tunku Temenggong Kedah, Tan Sri Tunku Puteri Intan Safinaz Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah serta Menteri Besar, Datuk Seri Mukhriz Mahathir.

  Sebaik tiba kira-kira pukul 10 pagi, baginda berkenan untuk melakukan pemeriksaan kawalan kehormatan terdiri daripada tiga pegawai dan 103 anggota dari Batalion ke-6, Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) diketuai Mejar Syuhaimi Hashim.

  Atur cara majlis kemudiannya

  Read More
 • KERAJAAN USAHA BATALKAN PROJEK KUARI

  BALING 29 Julai - Kerajaan negeri optimis memelihara alam sekitar dan akan berusaha membatalkan projek kuari batu di Gunung Pulai dalam Dun Bayu.

  Exco Alam Sekitar, Simon Ooi Tze Min berkata, kerajaan negeri juga akan berusaha ke arah itu namun ia perlukan kajian.

  Menurutnya, kajian berdasarkan pelbagai aspek perlu diambil kira.

  "Projek ini diluluskan kerajaan sebelum ini pada tahun 1996, kita sangat mengambil berat dan prihatin terhadap masalah dihadapi penduduk.

  "Kita akan kaji (batalkan projek), mungkin boleh dan kita berhasrat ke arah itu. Cuma kita perlu sedikit masa untuk kaji dari sudut undang-undang. Perkara ini akan dibincangkan dalam mesyuarat Exco akan

  Read More
 • UEC : TIDAK PERLU TERGESA-GESA

  ALOR SETAR 29 Julai - Kerajaan negeri belum membuat sebarang pendirian berhubung isu pengiktirafan terhadap Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC).

  Menteri Besar, Datuk Seri Mukhriz Tun Mahathir berkata, buat masa ini, pihak­nya masih belum menga­dakan perbincangan isu itu walaupun ia merupakan isu di peringkat kebangsaan.

  "Saya melihat dalam buku harapan mewakili Paka­tan Harapan pada PRU14 lalu, ada yang menyentuh tentang UEC.

  "Tetapi ada syarat-syarat tertentu, kita membuat sedikit perbincangan dengan pihak kementerian pendidikan dalam perkara ini untuk memahami apa sebenarnya pendirian kementerian sebe­lum kita membuat keteta­pan di peringkat negeri," katanya, kepada media, selepas menghadiri Majlis Penyam­paian Anugerah Eidul Ilmi di Sekolah Menengah

  Read More
 • BEKALAN DAGING MENCUKUPI UNTUK AIDILADHA

   

  KUBANG PASU 29 Julai - Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Salahuddin Ayub menganggap isu-isu lain termasuk kemungkinan berlakunya peningkatan harga daging menjelang Aidiladha tidak sepatutnya timbul ketika pihaknya sudah pun memberi keyakinan yang bekalan daging sememangnya mencukupi.

  Menurutnya, soal harga bukanlah peranan hakiki kementerian tersebut namun pihaknya akan turut memantau perkembangan mutakhir berhubung perkara itu.

  “Tugas kementerian pastikan cukup kerana apabila bekalan mencukupi, takkan ada isu manipulasi. Begitu pun, perlu ada usaha serius di tahap akhir bagi pastikan setiap individu, masjid serta surau memperoleh bekalan cukup dengan kadar harga munasabah.

  “Bila kita yakinkan bekalan cukup, maka tak timbul

  Read More
 • BAIK PULIH JALAN ROSAK

   

  Kerajaan negeri akan segera membaik pulih mana-mana jalan di negeri itu yang rosak sehingga mengancam keselamatan pengguna khususnya penunggang dan pembonceng motosikal.

  Exco Kerja Raya, Ir Zamri Yusuf berkata, pihaknya menggunakan baki peruntukan untuk kerja membaik pulih dan selenggara jalan di negeri berdasarkan keutamaan dari aspek keselamatan dan juga kepadatan pengguna yang menggunakan laluan itu.

  “Dalam taklimat baru-baru ini, saya difahamkan peruntukan sebanyak RM15 juta daripada keseluruhan RM19 juta yang diperuntukkan untuk kerja membaik pulih dan selenggara jalan masih belum digunakan lagi, walaupun aduan yang diterima lebih banyak.

  “Oleh itu, berdasarkan aduan yang diterima pihak saya dan juga aduan

  Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

PENGUMUMAN

Waktu Operasi / Waktu Pejabat

1waktu operasi

 

-----------------------------------

klikdisiniHari Kelepasan Am Negeri Kedah Bagi Tahun 2018

 

---------------------------------------

klikdisini
Tarikh dan Peraturan Pembayaran Gaji Tahun 2018

(Surat Pekeliling Akauntan Negara Malaysia Bil. 3 Tahun 2017)

-----------------------------------

Kedah Gold

SENARAI AHLI MAJLIS MESYUARAT KERAJAAN NEGERI KEDAH 2018

- KLIK DISINI -

 ---------------------------------------------

 

 

 

Senarai perkeliling

 1. Perkeliling perkhidmatan
 2. Perkeliling perkhidmatan
 3. Perkeliling perkhidmatan
 4. Perkeliling perkhidmatan
 5. Perkeliling perkhidmatan
 6. Perkeliling perkhidmatan
 7. Perkeliling perkhidmatan
0716944
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
1571
1187
2757
12083
31615
23307
716944

Forecast Today
96


90 guests

Your IP:192.168.100.10

Maklumat apa yg sering di cari dan digunakan?

UP

| Terma & Syarat | Dasar Privasi & Keselamatan | Penafian | W3C | Peta Laman |

Laman Web ini sesuai dilayari pada pelayar web Internet Explore II, Google Chrome 35, Firefox 35 ke atas dan resolusi terbaik adalah 1024 x 768 ke atas.