mszh-CNen

  MENARA ALOR SETAR DIBUKA SELEPAS TUTUP 102 HARI

   

  Menara Alor Setar kini bersedia menerima kunjungan pelancong dengan mematuhi semua prosedur operasi standard (SOP) dan garis panduan ditetapkan bagi mencegah penularan Covid-19.

  ALOR SETAR 28 JUN- Mercu tanda terkenal Bandaraya Alor Setar, Menara Alor Setar, mula dibuka semalam selepas 102 hari ditutup bagi mencegah penularan koronavirus (Covid-19).Tinjauan Sinar Harian mendapati pembukaan menara ikonik itu mendapat sambutan daripada pelancong dan pengunjung tempatan.Pengunjung, Zuwairi Md Abu, 36, mengakui teruja kerana berpeluang membawa isteri, Mazliza Aziz, 36, dan dua anak mereka, Rayana Sofea, 6, dan Salsabila, 3, mengunjungi salah satu lokasi pelancongan terkenal di Kedah.Katanya, mereka sekeluarga dari Ipoh, Perak secara kebetulan datang ke Kedah atas urusan kerja mengambil kesempatan menaiki menara itu untuk melihat keindahan panorama bandar itu selepas lebih tiga bulan mematuhi tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD).

  "Kami pun tak sangka Menara Alor Setar dibuka tetapi kebetulan hari ini (semalam) kali pertama kami keluar sejak PKP dan datang ke sini," katanya kepada Sinar Harian semalam.Sementara itu, seorang lagi pengunjung, Luqman Yahya Ariff, 25, turut tidak melepaskan peluang membawa tunangnya menaiki menara berkenaan."Saya dari Selangor dan tunang orang sini. Apabila mendapat tahu menara dibuka saya mengambil peluang melihat keindahan panorama dari atas menara sambil menikmati makanan di sini," katanya.

  Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif, Menara Kuala Lumpur Sdn Bhd, Ainol Shaharina Sahar berkata, jadual lawatan baharu disusun selepas pembukaan semula menara itu."Kini, Menara Alor Setar dibuka bermula jam 10 pagi hingga 10 malam setiap hari. Bagi merancakkan kembali sektor pelancongan di Malaysia, ada satu kejutan istimewa pada Julai yang akan diumumkan tidak lama lagi," katanya.

  SUMBER : SINAR

  © 2020 Hak Cipta Pejabat Dewan Undangan Negeri dan Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kedah Darul Aman.

  Please publish modules in offcanvas position.

  Laman Web ini sesuai dilayari pada pelayar web Internet Explore II, Google Chrome 35, Firefox 35 ke atas dan resolusi terbaik adalah 1024 x 768 ke atas.

  | Terma & Syarat | Dasar Privasi & Keselamatan | Penafian | W3C | Peta Laman |