English Arabic Chinese (Simplified) Indonesian Malay

 

faq hubungi maklumbalas peta
  • Daerah_Tanah_1.png
  • KedahApps.png
  • kedahmail.jpg
  • waktubekerja.png

Perlancongan Di Kedah

Muzium Arkeologi Lembah Bujang

Muzium yang terletak di Merbok dalam daerah Kuala Muda ini banyak menyimpan khazanah dengan ketamadunan awal agama Hindu yang menapak di Negeri Kedah iaitu pada kurun ke-5 Masihi lagi. Berbagai-bagai jenis artifak serta candi-candi yang berkaitan dapat di lihat di sini. Muzium tersebut merupakan sebuah lagi mercu tanda yang mempunyai nilai daripada aspek sejarah.

Muzium Padi

 

Salah satu tempat menarik yang wajib dikunjungi di negeri kedah ialah Muzium Padi. Lokasinya terletak kira-kira 8 kilometer dari bandar Alor Setar. Ia dibuka dengan rasminya oleh KDYMM Tunku Sultan Haji Abdul Halim Muadzam Shah, Sultan Negeri Kedah pada 12 Oktober 2004, bersamaan 27 Syaaban 1425 hijrah. Muzium ini adalah satu-satunya muzium padi di Malaysia. Ia mempamerkan bahan-bahan berkaitan padi yang melibatkan budaya, penyelidikan dan pembangunan serta perkembangab teknologi padi.

Muzium ini berkeluasan 12,000 meter persegi dan mempunyai tiga aras. Di aras 1, dipamerkan sejarah penanaman padi, variati-variati padi, alat persawahan tradisional seperti anok, renggam dan lain-lain. Selain itu alat menangkap ikan tradisional yang hampir pupus seperti sepila, tuar, bubu dan lain-lain juga di pamerkan di aras ini. Di aras 2 pula ada 6 galeri. Di Galeri ini Kita boleh melihat lukisan-lukisan yang menggambarkan aktiviti pertanian bermula dari zaman penjajahan hingga sekarang. Di aras ini juga kita dapat menonton dokumentasi mengenai kaedah penanaman padi yang ada ditayangkan di sini setiap hari. Yang paling menarik dan unik di Muzium padi ini ialah apabila berada di aras 3. Di sini kita dapat melihat panorama tanaman padi dalam bentuk mural dan lanskap. Mural yang berketinggian 8 meter dan 103 meter panjang ini adalah salah satu mural yang terbesar dan tercantik di Malaysia. Di aras ini ada ruang pemerhati terletak di atas platform berputar. Setelah puas melawat ke semua galeri, pasti inginkan sesuatu untuk dijadikan kenangan atau buah tangan selepas pulang. Kedai cenderamata ada menjual barangan seperti baju"T", alat tulis dan kraftangan.

Di sarankan juga agar anda mencuba makanan tradisional seperti sagon, karas adan lain-lain kerana makanan-makanan ini semakin jarang didapati. Semua makanan ini dihasilakn oleh anak-anak negeri Kedah sendiri dengan harga yang berpatutan. Muzium Padi sememangnya lokasi pelancongan yang menarik. Selain daripada menambahkan pengetahuan mengenai sejarah penanaman padi, kita juga boleh melihat bahan-bahan dan peralatan pertanian yang semakin pupus.

Waktu Lawatan - Dibuka Setiap Hari

 Sabtu-Khamis : 9.00pagi-5.00ptg 
 Jumaat : 9.00pg-12.30tgh
  2.30ptg - 5.00ptg
Bayaran : Dewasa RM3.00
  Kanak-kanak RM1.00
Rombongan Sekolah : RM 1.00
Kamera : RM 2.00
 
Maklumat Lanjut :
Lembaga Muzium Negeri Kedah Darul Aman
Lebuhraya Darul Aman, Bakar Bata,
05100 Alor Setar, Kedah Darul aman.
Muzium Negeri Kedah : 04-7331162
Muzium Padi : 04-7351315
Fax : 04-7305100
Email : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

Pantai Merdeka

Pantai Merdeka merupakan pantai percutian yang terletak di tanah besar negeri Kedah. Pantai Merdeka terletak di Daerah Kuala Muda, 60 km ke selatan Alor Setar.

Pantai Merdeka terkenal sebagai pantai percutian dan perkelahan bagi penduduk tempatan dan negeri-negeri berdekatan seperti Pulau Pinang dan Perak Utara. Kemudahan-kemudahan yang terdapat di sini termasuklah rumah penginapan calet, rumah rehat, tempat perkhemahan, kolam renang dan tempat-tempat makan.

Berhampiran dengan pantai tersebut terdapat perkampungan nelayan seperti Tanjung Dawai, Telok Nipah dan Kampung Pulau Sayak yang juga menjadi tempat tarikan pelancong terutamanya pada hujung minggu.

Tree Top Walk Sg. Sedim

 

Tree Top Walk sepanjang 950 meter di Taman Rekreasi Sungai Sedim ini merupakan titian terpanjang di dunia. Pelancong dari dalam dan luar negeri datang ke sini dengan tujuan untuk menikmati keindahan alam yang sunyi dari hiruk pikuk kota serta untuk menikmati permandangan flora dan fauna yang terdapat di sepanjang titian kanopi ini. Pelancong berpeluang melihat permandangan hutan hujan tua dari perspektif yang amat berlainan ketika menyusuri Tree Top Walk ini. Pelancong boleh melihat permandangan sungai yang mengalir deras ini serta jenis-jenis tumbuhan serta kehidupan liar yang sungguh menawan. Kesemuanya dari ketinggian 50m.

Tips

Pakai sandal atau sepatu yang sesuai untuk berjalan jauh dan membawa air minum yang banyak serta sedikit makanan ringan kerana perlu merentas hutan melewati sebatang jalan untuk sampai ke Tree Top Walk ini. Tambahan lagi, setelah anda menaiki titian ini, anda tidak akan berjumpa tempat untuk membeli makanan atau minuman lagi.

Transportasi

Dari Kuala Lumpur, gunakan jalan raya Utara-Selatan (NSE) dan ambil jalur keluar di Seberang Jaya, menuju ke jalan raya Butterworth-Kulim (NKE) dan sopiri terus menuju ke Mahang.

Pusat Informasi

Untuk maklumat lanjut, anda boleh melayari web berikut http://www.treetopwalk.com.my/index.html . Selain itu, anda juga boleh menghubungi Pejabat Taurism MAlaysia Kedah di nombor +604-7312322 / 7301322 atau Pusat Penerangan Pelancongan Bukit Kayu Hitam di nombor +604-9222078.

Penginapan

Tempat penginapan terdekat di sini terdapat di Kulim kira-kira 30km dari lokasi. Hotel ini bertaraf 2 bintang.

 

 

UP

| Terma & Syarat | Dasar Privasi & Keselamatan | Penafian | W3C | Peta Laman |

Laman Web ini sesuai dilayari pada pelayar web Internet Explore II, Google Chrome 35, Firefox 35 ke atas dan resolusi terbaik adalah 1024 x 768 ke atas.