pertanyaan majlis mesyuarat kerajaan hubungi majlis mesyuarat kerajaan maklumbalas majlis mesyuarat kerajaan peta laman majlis mesyuarat kerajaan
utube majlis mesyuarat kerajaan facebook majlis mesyuarat kerajaan

  SANUSI BANGGA DENGAN PENGANJURAN LIMA’23

   
   Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor (4 dari kanan) pada perasmian Majlis Gracing dan Opening Gambit Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) sempena Pameran Udara Maritim dan Aeroangkasa Langkawi (LIMA ’23) di Pusat Pameran Antarabangsa Mahsuri (MIEC). Turut kelihatan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamad Hasan bersama Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook. FOTO ASYRAF HAMZAH

   

   

  LANGKAWI (24 MEI 2023): Kerajaan negeri melahirkan rasa bangga dengan penganjuran Pameran Antarabangsa Maritim dan Aeroangkasa Langkawi 2023 (Lima ’23) yang dianggap sebagai terbaik setakat ini.

  Menteri Besar Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor berkata, penyertaan pasukan aerobatik dan pempamer antarabangsa juga menunjukkan Lima ’23 yang masuk edisi ke-16 penganjurannya, masih mendapat perhatian pihak luar.

  “Ini adalah Lima pertama buat saya (sebagai Menteri Besar), saya bangga melihat persembahan maritim kerana mengenali ramai anggota Pasukan Khas Laut (Paskal) yang terbabit, saya teruja melihat keupayaan dan persiapan yang dibuat, malah aset yang dipamer semakin canggih.

  “Saya lihat semua persiapan berjalan lancar dan bagus, saya rasa Lima ’23 adalah yang terbaik setakat ini, ia sangat membanggakan (kepada kerajaan negeri), Langkawi ni Kedah punya boh,” katanya ketika ditemui di sini, semalam.Terdahulu beliau menyaksikan persembahan pembukaan segmen maritim Lima ’23 yang diadakan di Resort World Langkawi (RWL) dan turut dihadiri Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Menteri Pertahanan Datuk Seri Mohamad Hasan.

  Persembahan itu menampilkan pertunjukan khas pasukan elit dan aset pertahanan maritim negara milik Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Kastam Diraja Malaysia, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) serta Jabatan Perikanan.

  Mengulas lanjut, Muhammad Sanusi berkata, orang ramai khususnya rakyat tempatan digalakkan hadir menyaksikan persembahan khas dan pameran aset ketenteraan sepanjang berlangsungnya Lima ’23.

  “Saya difahamkan pasukan aerobatik turut membabitkan pasukan Malaysia dan negara lain, bukan senang untuk bawa pasukan luar terbabit, untuk bawa satu pesawat kena bayar berjuta, tetapi mereka datang percuma dan kita hanya bagi minyak sahaja.

  “Ini suatu pengiktirafan kepada Lima dan Kedah juga, mungkin kerana Lima tidak diadakan selama empat tahun, jadi mereka ‘qada’ dan beri sokongan kepada kita,” katanya.

  Sumber : Harian Metro

  © 2024 Hak Cipta Pejabat Dewan Undangan Negeri dan Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kedah Darul Aman.

  Please publish modules in offcanvas position.

  Laman Web ini sesuai dilayari pada pelayar web Internet Explore II, Google Chrome 35, Firefox 35 ke atas dan resolusi terbaik adalah 1024 x 768 ke atas.

  | Terma & Syarat | Dasar Privasi & Keselamatan | Penafian | W3C | Peta Laman | Portal MyGOVERMENT