mszh-CNen

  Banjir Baling: Siasatan terperinci perlu dijalankan terhadap risiko tandak takungan air - MB Kedah

   
  BALING: Kerajaan Kedah akan mengarahkan Jabatan Perhutanan Negeri itu bagi melakukan penilaian berhubung kesesuaian dan risiko pembinaan tandak-tandak takungan air di kawasan Gunung Inas.
   
  Menurut Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor, ketika ini tidak dapat dipastikan sama ada tandak-tandak yang dibina itu berisiko dan menjadi punca berlakunya bencana banjir dan kepala air ke kawasan penduduk.
   
  "Itu kita kena tengok (lebih mendalam), saya akan minta Jabatan Perhutanan untuk tengok balik tandak takungan air itu sesuai atau tidak (dibina di kawasan terbabit),
   
  "(Penilaian itu amat penting) untuk tahu risikonya… (saya lihat) ada risiko (kerana) apabila kita 'belat', aliran (air) laju dan akan ada arus deras ke kawasan penduduk sekitar.
  "Saya tidak cakap disebabkan tandak itu berlaku kepala air… kemungkinan tandak itu runtuh kerana kepala air (sebab) sebelum ni keadaan tandak itu 'okey' sahaja,” kata Muhammad Sanusi dalam sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Mingguan Exco Kerajaan Negeri Kedah di Pejabat Daerah dan Tanah, Baling pada Rabu.
   
  Tambah Muhammad Sanusi, kerajaan negeri juga sedang menunggu laporan daripada jabatan berkaitan sebelum dapat mengesahkan punca sebenar yang menyebabkan kejadian banjir dan kepala air, pada Isnin.
   
  Siasatan lanjut juga, katanya, akan dilakukan bagi menyiasat dakwaan, projek Musang King yang masih 'berjalan' selepas arahan menghentikan projek itu dibuat pada Julai 2020.
   
  "Saya sudah maklumkan semua agensi dan jabatan akan buat 'assessment' (penilaian) berdasarkan kepakaran masing-masing… (contohnya) Jabatan Geosains, ada kepakaran dia.
   
  "Jabatan Hutan pula ada kepakaran dia, JPS akan buat (penilaian mengenai) tadahan hujan. Semua ada kepakaran masing-masing, kesemua agensi itu itu belum keluarkan laporan lagi.
   
  "Saya kena baca semua itu baru saya boleh bagi kenyataan berhubung punca kejadian dan sebagainya, perkara itu tidak sama dengan pandangan (yang disuarakan) netizen," tegas Muhammad Sanusi lagi.
  © 2022 Hak Cipta Pejabat Dewan Undangan Negeri dan Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kedah Darul Aman.

  Please publish modules in offcanvas position.

  Laman Web ini sesuai dilayari pada pelayar web Internet Explore II, Google Chrome 35, Firefox 35 ke atas dan resolusi terbaik adalah 1024 x 768 ke atas.

  | Terma & Syarat | Dasar Privasi & Keselamatan | Penafian | W3C | Peta Laman |